fredag 19. november 2010

Bloggere bør føle ansvar

De siste dagene har jeg fulgt nysgjerrig med på debatten i media, om hvorvidt bloggere bør ta ansvar i forhold til kosthold, trening og veiledning av leserne sine. Blant annet har barneombudet gått ut og bedt bloggerne om å ta ansvar. Og det mener jeg så absolutt av vi bør gjøre.

Det finnes utrolig mange bloggere som skriver om både sin egen trening og sitt eget kosthold, og også her på min blogg kan dere lese mye om trening, som er en stor del av hverdagen min.

I den forbindelse ønsker jeg å ta et lite "oppgjør" med det slankehysteriet man finner hos flere bloggere i dag. Aller først er det viktig for meg å si at jeg synes det er veldig bra at så mange blogger om både trening og kosthold, fordi dette kan motivere mange andre til å holde seg i form. Men alt med måte.

Blogging er et fenomen som gjør at vi som skriver, kan nå ut til enormt mange mennesker, ikke minst unge mennesker som er svært mottakelig for påvirkning fra sine forbilder. Jeg har overhodet ingen intensjoner om å legge meg opp i hva andre spiser eller hvor mye de trener, men det er viktig for meg å få frem at metoder som ser ut til å fungere for noen, ikke nødvendigvis gjør det for andre.

Selv trener jeg 6 dager i uken. For å opprettholde både energnivået og humøret, er jeg nødt til å spise mye i løpet av en dag. Men jeg er samtidig opptatt av hva jeg putter i munnen. Jeg spiser sunne måltider, flere ganger om dagen. Men jeg unner meg absolutt noe godt, dersom jeg skulle ha lyst på det. Jeg merker også selv at jeg blir påvirket av å lese om bloggere som spiser så lite, og trener så mye. Men jeg rister det fort av meg, for det hadde ikke fungert for meg.

For meg holder det ikke med kun en smoothie til frokost og litt musli til lunsj. For det første blir jeg ikke mett, og for det andre hadde jeg aldri i verden hatt energi til en tøff treningsøkt uten et ordentlig måltid før økten. Dette tror jeg gjelder mange andre også. Derfor mener jeg det er helt feil å gi unge lesere et inntrykk av at så lite mat holder for en gjennomsnittlig ung jente.

Kanskje vil noen bloggere argumentere med at det er deres blogg, og at de skriver det som gjelder for dem. Men jeg synes vi alle er nødt til å være meget bevisste på det vi skriver, i og med at så mange mennesker titter innom og leser det.

Tidligere i høst ble jeg invitert til et bloggforum av http://www.sunnjenteidrett.no/. De ønsket å invitere flere store bloggere til et forum hvor vi kunne diskutere nettopp disse temaene, og ikke minst få litt mer kunnskap, slik at dette igjen kunne formidles videre til leserne. Jeg hadde dessverre ikke mulighet til å delta på dette forumet denne gangen, men håper å kunne ta del i det ved neste anledning. For dette er et fantastisk initiativ, som man absolutt bør benytte seg av dersom muligheten byr seg.

Personlig mener jeg det er topp at blogging kan være en arena hvor man kan få motivasjon, tips, råd og veiledning til å leve et sunnere liv. Men vi er ikke alle ernæringsfysiologer, og vi bør heller derfor ikke ta på oss rollen som det.

Legg gjerne igjen en kommentar, jeg vil gjerne høre deres tanker rundt dette temaet :)

12 kommentarer:

 1. Bra at du tar opp dette, det er et stort tema som angår de aller fleste i samfunnet, om de leser blogger eller ei. Jeg tenker selvsagt på det da min blogg handler om spiseforstyrrelser, det er mange som "ønsker" å bli syke og søker etter råd og tips. Jeg ønsker overhodet ikke å være utgiver av slik farlig informasjon som kan skade sårbare mennesker, men jeg mener også at jeg ikke skriver på den måten. Jeg legger ikke ut noe triggende informasjon. Det eneste jeg kan tenke er at jeg skriver resultater etter treningsøkt, og det mener jeg at de får tolke på hvilken måte de vil. Det er ikke slik at har man en spiseforstyrrelse så spiser man ingenting, og hvem vet om jeg har spist alt jeg skal eller ikke før treningen? Tenker på det da jeg får spørsmål som "Hvordan går du ikke ned i vekt når du trener så mye?" Hvordan kan de forvente det når de ikke vet hva jeg spiser, da spiser jeg sikker nok da..

  Sunnjenteidrett er en herlig organisasjon, har selv vært i kontakt med dem og de sitter på mye fakta og mye forståelse, virkelig bra! Du har en kjempefin blogg, og jeg mener selv om man ikke skal legge ut allverden av opplysninger om mat, vekt, trening osv, så leser man faktisk blogg på eget ansvar. Jeg opplever i alle fall bloggen din som bare INSPIRERENDE! :-)) (Jeg sendte deg mail med adresse osv, mail, smiley.... - slik at du ikke tror det er virus ;))

  SvarSlett
 2. Jeg er veldig enig i det du sier!

  Jeg er bare 16 år, og holder på med aktivt både med ski og friidrett. Jeg er dessuten opptatt av skjønnhet og mote, men når en av de faste bloggene jeg leser forteller at hun skal prøve ut en lav Karbodiett(!!) synes jeg det går litt for langt. Når hun er tynn osv så skal hun begynne med det!. For det første så er det ikke bra for deg. ( jeg går på idrettslinja og vet litt om hva man bør ha i seg) Det å spise lavkarbo er spessielt ikke bra hvis man trener mye, fordi da trenger man masse proteiner og karbohydrater for at kroppen skal kunne restutiere godt nok. Det beste er å leve med et NORSKT sundt kosthold. Ikke lavkarbo, og alle de diett måtene folk har funnet opp.

  Forresten, hvilken frisør gikk du til da du bodde i Trondheim ? :) Leter etter en ny en, når min har sluttet. Hva gjorde du i såfall til frisøren? Husker du skrev ett innlegg om det, men finner det ikke :)


  Hilsen Margrethe

  SvarSlett
 3. Hei Katharina :)
  Her har du helt rett. Når man poster innlegg på nettet, selv om det er ens egne meninger, blir det lest av mange, og oppfattet ulikt. Som blogger må man være forsiktig med hvilke signaler en sender ut, og skjønne at det kanskje er yngre som leser bloggen, som ikke har samme innsikt. Det er viktig å finne en fin balanse. Og det er synd at mange populære blogger kanskje kan påvirke jenter i feil retning..
  God helg !! :)

  SvarSlett
 4. Du er opptatt av å holde deg i form og leve sundt, andre bloggere som feks; FOTBALLFRUE tenker baaare på utseende og kropp.. Liker at du ikke er hengt opp i hvordan kroppen er formet, men hvordan livsstil du skal ha :) Heia deg :D

  SvarSlett
 5. Kjempe bra Katarina! Jeg har selv slitt med spiseforstyrrelser og driver veldig aktivt med idrett. Du står fram som et veldig bra forbilde for unge jenter! Keep up the good work!

  SvarSlett
 6. Helt enig, Katarina. Bra innlegg!

  SvarSlett
 7. Jeg er helt enig. Hvis man ikke kan forholde seg til at det man publiserer på internett i en blogg leses av unge mennesker som blir påvirket og at man har et ansvar som "amatørjournalist" for å passe på hva man skriver, så kan man ikke blogge. Da må man simpelthen kjøpe seg en penn, en dagbok og litt intelligens.

  SvarSlett
 8. hei katrina :)
  så du Vadim på tv el?

  SvarSlett
 9. Et utrolig fint innlegg! Jeg blir skremt over enkelte bloggere, bl.a. "Fotballfrue".
  Klart man må spise ordentlig når man trener mye (dog sunt!!)
  Trener mye selv, og spiser følgelig "godt". Mye 4-korn, frukt, nøtter, yoghurt her i gården :)

  Fin-fint innlegg, i alle fall!

  SvarSlett
 10. Hei!
  Veldig bra innlegg Katarina:)
  Flott å høre at flere av dere som har kommentert bryr dere om leserne til bloggen deres. Dere er forbilder for mange tusener av unge jenter og då har dere et ansvar for at informasjonen som kommer ut ang trening og kosthold er "riktig"!
  På www.sunnjenteidrett.no finner dere mye informasjon om nettopp dette. Ta ein titt!
  Ingvill

  SvarSlett
 11. veldig bra innlegg! helt enig i hva du skriver. jeg syntes blant annet at fotball frue sender ut veldig feil signal med tanke på kropp og sunnhet. Man bør tenke på at man har mange lesere, og for noen er bloggere et forbilde.

  SvarSlett
 12. Jeg ble glad av å lese dette :) Jeg blir sliten av de bloggene som er skrevet slik du forteller, og velger å ikke lese dem fordi de er så utrolig dårlig forbilder, og synes det er trist hvor mange som blir påvirket av dem.

  SvarSlett