søndag 18. mars 2012

Svar på treningsspørsmål

Kjempegøy at så mange av dere interesserer dere for trening, og ikke minst legger igjen spørsmål til meg. Jeg svarer så godt jeg kan, så håper jeg det kan være til hjelp og inspirasjon for noen av dere! 

Er det viktig å varme opp før man trener intervaller, f.eks. for å unngå skader?

Det er alltid viktig å varme opp godt, samt sørge for å ha en rolig nedtrapping/nedjogg etter økten, egentlig uansett hva du trener. Ikke bare i forhold til skadeforebygging, men også fordi du får mer ut av økten dersom du er godt oppvarmet. Jeg sørger f.eks også for å varme godt opp før en styrkeøkt, og legger inn både spensthopp og andre øvelser som får opp pulsen under styrkeøkten, slik at jeg jevnt over ligger i en litt høyere pulssone. 

Trener du annerledes nå som det nærmer seg sommer og bikinisesong? Hvordan fordeler du økter av styrke og kondisjon utover i uka?

Jeg trener ikke annerledes mtp sommeren, sørger alltid for å ha en god blanding av både styrke og kondisjon gjennom hele året. Men når det kommer til kondisjonsøktene trener jeg f.eks mer langrenn om vinteren, og løping resten av året. Når det kommer til styrke, sverger jeg til mageøvelser hver dag, uavhengig av om jeg trener kondisjon eller styrke den dagen. Og det kan jo være greit før sommeren;) Kan for øvrig være lurt å være varm i kroppen før du tar mageøvelsene, perfekt å ta etter en kondisjonsøkt. 

Jeg er jo en ivrig løper, og de fleste kondisjonsøktene består derfor av enten langkjøring eller intervaller. Pleier som regel og ha fire-fem kondisjonsøkter i uken, her varierer jeg med sykling, løping og langrenn. Kjører vanligvis litt styrke etter hver økt, men jeg sørger for at to-tre av øktene i uken også er styrkeøkter. Mageøvelser trener jeg hver dag!

Lurer på hvordan du trener når du trener intervaller på tredemølle. Har lest forskjellige treningsprogram, de fleste jogger rolig en viss tid f.eks 1 minutt, og så løper de fort i dobbelt så lang tid (i dette tilfellet 2 minutt) og så gjentar de dette et visst antall ganger annenhver gang rolig løping og annenhver gang rask. Men så leste jeg en treningsblogg der noen løp i ett minutt og hvilte i et halvt minutt og så annenhver gang i til sammen 15 min. Denne personen økte intensiteten på løpingen for hver løpegang. Hva er best av å jogge rolig i hvilepausene eller å hvile helt (og heller greie å løpe enda fortere mens man løper fort)?

Dette er det selvfølgelig delte meninger om, og sikkert flere "riktige" svar på også. Jeg personlig pleier å jogge rolig i pausene, mye for at musklene ikke skal bli helt stive, og for å holde beina i gang. Jeg tenker ikke så mye på om jeg løper fort i intervallet, men følger heller pulsen. Viktigere å komme høyt opp i puls, enn å løpe så raskt som mulig. Selv om dette selvsagt henger sammen;) Prøv deg fram litt, og se hva du føler deg mest komfortabel med. I dette innlegget har jeg skrevet noen forslag til ulike intervaller man kan løpe.

Kan du ikke komme med noen treningsøvelser på lår, da gjerne innsiden?

Liggende beinløft med fitnessball er en bra øvelse for innside lår!


Hvordan du legger opp trening mot et spesielt mål (eks. et løp etc) 

Jeg setter meg ofte spesifikke mål; at jeg den og den datoen skal løpe et løp. I fjor løp jeg to halvmaraton og Sentrumsløpet, og ambisjonene om å løpe flere løp ila ett år, og samt slå nye rekorder er absolutt på plass. I den forbindelse må man trene ganske spesifikt for å forbedre kondisjonen sin. Trene variert, trene både intervall og langkjøring, og stadig pushe deg selv. Det varierer selvsagt også litt etter hva slags distanse du skal løpe. Skal du løpe halvmaraton/maraton bør du legge inn økter hvor du prøver å løpe lengre distanser. Viktig er det også å ikke legge noen harde økter i de to siste ukene før løpet. Her skal du kun samle krefter til løpsdagen!

Jeg skal løpe halvmaraton i New York nå 18. mars. Hvordan legger du opp treningen de siste to ukene før et sånt løp?

Så fantastisk gøy med halvmaraton i NY! De to siste ukene skal du kun samle krefter til løpet. Tren rolige økter, løp ikke noe lengre enn 10 km. Den siste langkjøringen før løpet, burde du altså legge før de to siste ukene gjenstår. Har tidligere skrevet et innlegg om oppladning til halvmaraton, det kan du lese her.
Lykke til!!


 Jeg har et spørsmål, hvilken av disse intervallene vil du anbefale en "nybegynner" ? Har trent mye før, men blitt lite i det siste på grunn av sykdom.. Men nå er jeg fit for fight igjen, så lurer på hvordan det kan være lurt å begynne. Kanskje du kan lage et slags opplegg på det? Hadde blitt veeldig glad da! :D Ellers super blogg!

Så gøy at du er klar for å trene igjen, når man først kommer i gang igjen, finner du raskt tilbake til formen! Jeg hadde begynt med noen litt kortere distanser, 5 - 7  km. Og prøvd å løpe disse hele veien. For å bedre kondisjonen bør du legge inn noen intervalløkter. Her er 2x8 eller 4x4 veldig bra alternativer, evt kan du løpe drag i terreng. Løp så fort du kan en kort distanse, og gå så rolig til pulsen har sunket og du føler deg klar igjen. Gjenta så dette så mange ganger du orker. Flere intervalltyper kan du lese her.

5 kommentarer:

 1. Takk for gode svar:) Gleder meg til løpesesongen er i gang for fullt!:) Her er det maraton i september som er det store målet, så da er det bare å sette i gang!:D

  SvarSlett
 2. Kan du si noe om mageøvelsene du tar? Trenger no tips :-)

  SvarSlett
 3. takk for svar på spm om intervalltrening. har nettopp begynt å trene for første gang i mitt 28-årige liv, så det hjelper å ikke være helt uvitende om hvordan jeg bør gå fram:)

  SvarSlett
 4. Hva slags mageøvelser tar du? Har du et fast program?

  SvarSlett
 5. Hei.
  Jeg er helt fersk når det gjelder løping. Hvordan begynner jeg ? Intervall høres glimrende ut. Syntes 2 min løping høres veldig lenge ut, men det er nok fordi jeg ikke er i form. Peser uten like. Det suger å ikke være i form.

  SvarSlett